Сиромашка вечеря с брашно и вода - даже богаташите го ядат тайно! Подсещаме ви за забравена рецепта от миналия век:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сиромашка вечеря с брашно и вода - даже богаташите го ядат тайно! Подсещаме ви за забравена рецепта от миналия век:
Сиромашка вечеря с брашно и вода - даже богаташите го ядат тайно! Подсещаме ви за забравена...
7786
Източник: За Жената
Сиромашка вечеря с брашно и вода - даже богаташите го ядат тайно! Подсещаме ви за забравена рецепта от миналия век:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ще ви припомним една забравена рецепта за Сеченица от миналия век - както добре знаете, всичко ново е добре забравено старо, а в случая с тази рецепта това е вярно до последната буква! Буквално от нищо ще направите не просто "нещо", а невероятно вкусна и обилна вечеря (или закуска, ако предпочитате).

Замесва се семпло тесто, което после се разточва на слоеве и накрая се запича в тава. Резултатът е нещо като нашия тутманик, особено ако между пластовете си позволите "лукса" да сложите натрошено сирене.

Авторката на рецептата дава и допълнителна идея - готовото печиво накъсайте с ръце (дели се лесно на слоеве), а след това залейте с препържено масло, смесено с подправки - получава се вкус, подобен на този на юфката, но с приятен аромат на масло! Ето необходимите продукти за нашата Сиромашка вечеря с брашно и вода :

Сиромашка вечеря с брашно и вода

Продукти:

  • 1 кг. брашно
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 700 мл гореща вода
  • 100 гр. разтопено масло

Приготвяне:

В голяма купа смесете пресятото брашно със солта и бакпулвера. 

брашно със сол

Снимка: YouTube

Прибавете постепенно водата, като бъркате с дървена лъжица. 

вода в брашното

Снимка: YouTube

Когато започне да се оформя тесто, започнете да месите с ръка, докато се оформи леко лепкава, но хомогенна топка.

гладко тесто

Снимка: YouTube

Покрийте с фолио или кърпа и оставете за 5 минути да почине.

Готовото тесто разделете на 30 равни части, от които оформете малки топки.

късове тесто

Снимка: YouTube

топчици тесто

Снимка: YouTube

Всяка топка разточете, като я поръсите с малко царевично брашно, на тънък диск. Съединете "дисковете" на купчинки по 5 бр., като мажете между всеки слой с разтопено масло, а също така и по повърхността на всяка купчинка. Трябва да получите общо 6 такива купчини.

диск тесто

Снимка: YouTube

купчини тесто

Снимка: YouTube

Когато сте готови, пригответе тава (може тази от фурната), намажете я с масло и отгоре разтеглете първата от шестте купчини от по 5 кори. Намажете с разтопено масло, поставете втората купчина и отново разтеглете хубаво с пръсти.

теглене кори

Снимка: YouTube

кори с масло

Снимка: YouTube

Повтаряйте така, докато поставите и последната купчина кори. Хубаво разтеглете краищата на тестото, така че да напълни тавата. Намажете с останалото разтопено масло и нарежете на квадрати с остър нож.

тесто на квадрати

Снимка: YouTube

рязане сеченица

Снимка: YouTube

Печете на 220 градуса около 35 минути или докато сеченицата хубаво се зачерви.

евтина вечеря

Снимка: YouTube

Извадете готовото ястие.

сеченица на слоеве

Снимка: YouTube

Може да го поднесете направо така - с айрян, кисело мляко и бучка сирене.

А може да последвате предложението на авторката на рецептата и да накъсате корите на пластове с пръсти.

Снимка: YouTube

сеченица с масло

Снимка: YouTube

Получената купчина залейте с разтопено с малко червен пипер масло и разбъркайте - много е вкусно!

сеченица с масло

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft