Ще ви припомним една забравена рецепта за Сеченица от миналия век - както добре знаете, всичко ново е добре забравено старо, а в случая с тази рецепта това е вярно до последната буква! Буквално от нищо ще направите не просто "нещо", а невероятно вкусна и обилна вечеря (или закуска, ако предпочитате).
Замесва се семпло тесто, което после се разточва на слоеве и накрая се запича в тава. Резултатът е нещо като нашия тутманик, особено ако между пластовете си позволите "лукса" да сложите натрошено сирене.
Сиромашка вечеря с брашно и вода
Продукти:
- 1 кг. брашно
- 1 супена лъжица сол
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 700 мл гореща вода
- 100 гр. разтопено масло
Приготвяне:
В голяма купа смесете пресятото брашно със солта и бакпулвера.
Снимка: YouTube
Прибавете постепенно водата, като бъркате с дървена лъжица.
Снимка: YouTube
Когато започне да се оформя тесто, започнете да месите с ръка, докато се оформи леко лепкава, но хомогенна топка.
Снимка: YouTube
Покрийте с фолио или кърпа и оставете за 5 минути да почине.
Готовото тесто разделете на 30 равни части, от които оформете малки топки.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Всяка топка разточете, като я поръсите с малко царевично брашно, на тънък диск. Съединете "дисковете" на купчинки по 5 бр., като мажете между всеки слой с разтопено масло, а също така и по повърхността на всяка купчинка. Трябва да получите общо 6 такива купчини.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Когато сте готови, пригответе тава (може тази от фурната), намажете я с масло и отгоре разтеглете първата от шестте купчини от по 5 кори. Намажете с разтопено масло, поставете втората купчина и отново разтеглете хубаво с пръсти.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Повтаряйте така, докато поставите и последната купчина кори. Хубаво разтеглете краищата на тестото, така че да напълни тавата. Намажете с останалото разтопено масло и нарежете на квадрати с остър нож.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Печете на 220 градуса около 35 минути или докато сеченицата хубаво се зачерви.
Снимка: YouTube
Извадете готовото ястие.
Снимка: YouTube
Може да го поднесете направо така - с айрян, кисело мляко и бучка сирене.
А може да последвате предложението на авторката на рецептата и да накъсате корите на пластове с пръсти.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Получената купчина залейте с разтопено с малко червен пипер масло и разбъркайте - много е вкусно!
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!