В дълбок съд карамелизирайте захарта, а след като потъмнее, добавете вътре топлата вода и оставете да поври 6-7 минути, докато карамелът се разтвори и се получи сироп. Оставете сиропа да изстине 10-тина минути. Подредете натрошените на едро сухари в подходяща тавичка или тортена форма и ги залейте с охладения сироп. Щом се напоят, пригответе крема: добавете към прясното мляко останалите продукти (освен ванилията и маслото). Сложете съда на котлона и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Щом това стане, прибавете ванилията и размекнатото предварително масло, и продължете да бъркате още 2-3 мин., докато маслото се поеме напълно от крема. След това дръпнете от огъня и охладете 5 мин. Готовия крем разпределете върху напоените сухар и загладете добре.
Украсете тортата с разбита сметана и по желание - с натрошени ядки (а може и шоколад).
По желание между слоя на крема и сметаната може да сложите някакви плодове от домашно сладко.
Завийте сладкиша в полиетиленово фолио и го сложете в хладилника за 1 нощ.
Автор: lakomnik.bg