Това е един много вкусен старинен сладкиш , който моята майка пази от нейната майка и така нататък. Основните съставки на вкусния шоколадов сладкиш без брашно и яйца са чаени бисквити, любимите на нашите баби, малко какао и мляко. Тази торта, както я наричахме някога, се предава от всяко поколение и е любима на децата. Полива се с шоколадова глазура, която й придава сочна текстура.
Сладкишът е леко модифициран от старата, оригинална рецепта, където баба ми го заливаше с мляко, какао и захар. Вместо с шоколад можете да го покриете с тънък слой нутела или друг шоколадов крем, а вместо чаени бисквити можете да използвате обикновени бисквити или маслени такива. Ето какво ви трябва за моя Сиромашки сладкиш :
Сиромашки сладкиш без брашно и яйца
Продукти:
- 350 г овесени чаени бисквити (може и друг вид)
- 2 големи лъжици какао
- 1 голяма лъжица бакпулвер
- 350 мл прясно мляко
За глазурата:
- разтопен шоколад или Нутела
Ако е необходимо, съответно увеличете количествата на съставките, за по-голям сладкиш.
Приготвяне:
В блендер смелете бисквитите на най-ситни трохи, без да остават едри остатъци. Можете да го направите два пъти, ако не съберете всички бисквити в блендера.
Към смляната смес се добавят останалите сухи съставки като какао и бакпулвер. Разбърква се добре с лъжица, след което се залива с млякото (престояло поне 1 час на стайна температура) и с шпатула се разбърква до хомогенна смес.
Сместа трябва да има консистенция на мокър пясък и докато добавяте цялото мляко, тя ще започне да става еднородна, течна и гладка. Изсипете сместа в квадратен или правоъгълен съд, предварително покрит с хартия за печене.
Сладкишът се пече около 20-25 минути на 180-200 градуса докато потъмнее хубаво и се изпече отвътре. За това количество тесто е идеално да използвате по-малка форма за печене или такава със среден размер.
След изтичане на времето за печене сладкишът се оставя да се охлади добре, след което се обръща върху плота и се отстранява хартията за печене. Отгоре може да залеете тортата с шоколадова глазура или да намажете с Нутела.
Сладкишът наистина е много сочен, а тази рецепта е доста стара. Опитайте и няма да съжалявате!
Да ви е сладко!