Началото на месец май, а в планинските райони и до края на май е идеалното време да се събират зелени плодове (незрели Juglandis fructus) от които се приготвят различни лечебни препарати.
Зелените млади ядки са рядък естествен резервоар на витамин С и фенолни съставки . Те са богати на минерали, като йод, калий, магнезий, фосфор, калций, желязо, цинк, хлор, сяра, манган и мед.
Освен това са богати на витамин С, те изобилстват и с други витамини (Е, В1, В6, Б9) и омега-3 мастни киселини, така че препаратите, направени от зелени орехи се дават на недохранени и анемични деца.На Балканите и до днес се провежда този хубав обичай да се подготвят младите зелени орехи с мед, като сироп, в алкохол като тинктура, в ракия и захар (или мед) като "глупавичък" ликьор и др.
Лечебните препарати от зелени ядки се използват за подобряване на ефективността на щитовидната жлеза, да се пречисти кръвта от токсини и паразити от тялото, да се улеснят стомашния дискомфорт и разбира се да помогне за предотвратяването на парадентоза.
Според нас, най-здравословната вариант за подготовка на млади зелени ядки е комбинацията от мед с зелени орехи, без термична обработка.
Подготовка на лекарството:
Първо наберете ядки с дължина във връзка с 1-1,5 см, красиво би било да наберете от дърво, което расте в екологично чиста околна среда, където въздухът, водата и почвата не са замърсени.
Сложете ги в буркан и прибавете меда.
Затворете хубаво съда и оставете на светло място, но не излагайте на пряка слънчева светлина.
На всеки десетина дни, отворете капака за да излезе въздуха, който е продукт на ферментацията, която се получава в съда и разклатете сиропа.
След 40-тина дни, прецедете течността и отстранете малките ядки, които вече са черни и сухи (като на снимката по-горе).
Забележка: Най-добре е орехчетата да бъдат с размер 10 - 15мм, тъй като сироп направен от големи ядки е с непоносимо горчив вкус.
Този сироп се препоръчва да се приема по 1 чаена лъжичка дневно, за да осигурите ежедневните нужди от йод в организма.