Днес ще разчупим малко идеята за класическа баница със сирене , като я залеем с вкусен и ароматен сироп . Комбинацията между двата вкуса е невероятна и ще допадне на всички любители на сладко-солените ястия.
Продукти:
кори за баница - ½ пакет (6 бр.)
яйца - 1 бр.
кисело мляко - 1 к.ч.
краве сирене - 2/3 ч.ч. натрошено
сода бикарбонат - ½ ч.л.
кафява захар - 1 к.ч.
течна ванилия - 2 капки
шарлан - за намазване
ЗА СИРОПА
захар - ½ ч.ч.
вода - ½ ч.ч.
течна ванилия - 1 - 2 капки
Начин на приготвяне:
Трябва ви малка кръгла тавичка около 25 см диаметър. Намажете дъното и стените ѝ с шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло). Намачкайте корите на хармоника и една по една ги подредете в кръг като роза – равномерно разпределете в тавата.
Отново намажтее с олио повърхността на набръчканите кори. Леко ги запечете до златист загар според фурната - около 10-15 минути на 180 градуса.
През това време в купа забъркайте млечната заливка:
Първо разбийте яйцето с вилица или телена бъркалка. Добавете 1 кафена чашка кисело мляко, в което предварително сте угасили содата. Добавете кафявата захар, 2 капки течна ванилия (не повече, за да не доминира), и старателно разбъркайте.
Извадете от фурната тавичката с изпечените златисти кори. Поръсете равномерно с натрошеното краве сирене и отгоре полейте равномерно млечната заливка, стараейки се да напоите и по краищата.
Печете във фурната на 180 градуса за около 25 минути (отгоре и отдолу) до златист загар.
През това време пригответе сиропа, като сварите с постоянно разбъркване за около 10-15 минути половин чаена чаша вода с половин чаена чаша захар. Накрая добавете 1-2 капки течна ванилия. Дръпнете сиропа от котлона и оставете леко да поизстине.
Нарежете вече изпечената баница на парчета и залейте равномерно със захарния сироп. Оставете сиропираната баница да престои няколко часа, за да се напоят корите.
Да ви е сладко!