1/2 кг бутер тесто
110 г масло
За крема:
1 л. прясно мляко
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. грис
5 яйца
3 с.л. масло
2 опак. ванилии
За сиропа:
3 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 ч.л. лимонов сок
1 лимонова кора
канела
Време: 50 минути
Млякото (1 л.) се загрява, докато заври. Грисът (1 ч.ч.) се изсипва на струйка в него, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица. Вари се до сгъстяване. Снема се от огъня.
Яйцата (5 бр) се разбиват със захарта (1 1/2 ч.ч.) и ванилията (2 опак.) и се добавят към сварения грис, като непрекъснато се разбърква. Добавя се маслото (3 с.л.), разбърква се и се покрива с прозрачно готварско фолио, за да не се образува коричка.
Средна по диаметър кръгла тава се намазва с масло. В нея се слага половината от бутер тестото (1/2 кг), като се оставят краищата му да стърчат извън съда. Намазва се с масло. Свареният грис се изсипва и изравнява. Краищата на тестото се обръщат навътре. Покрива се с останалата половина от бутер тестото. С четчица се намазва с разтопено масло. С остър нож се нарязва на ромбчета горната част на баницата, като кремът не бива да се докосва. Напръсква се леко с вода и се пече при 200 градуса 30 минути.
Захарта, водата и канелата се варят 5 минути. Добавя се лимоновият сок (1 ч.л.) и се вари още 2-3 минути. Снема се от огъня. С този сироп се залива опечената баница, като трябва да се спазва правилото - ако едното е топло, другото да е студено.
Поднася се добре охладена.