6 бр. тостерни филии хляб
6 с.л. гий или 7-8 с.л. масло
400 мл кондензирано мляко
400 мл прясно мляко
80-100 г захар
3 капсули зелен кардамом
1/4 ч.л. кончета шафран (1 малка щипка)
2 с.л. филирани бадеми
1 с.л. нарязан шам-фъстък, безсолен
Капсулите кардамом се срязват, зърната се изваждат и се смачкват леко. В тенджерка се смесват прясното и кондензираното мляко, добавят се зърната кардамом. Млякото се вари около 20 минути, като се разбърква редовно. Слагат се конците шафран и се вари още 20-30 минути, като се бърка. Трябва да преполови обема си.
Филиите се разполовяват по диагонал и се изпържват в мазнината до златисто-кафяво. Предвидена е 1 с.л. гии за една филия.
Филиите се оставят да се охладят няколко минути. В дълбока чиния се слага малко от млечния сос, слагат се няколко триъгълни филийки и се заливат с няколко лъжици от соса. Оставят се 10 минути да поемат добре. При сервирането се покапват отново със сос, поръсват се със запечени бадеми и шам-фъстък.
Филийките могат са се сервират и охладени в хладилник.
* Ако ползвате подсладено кондензирано мляко, захарта отпада.