2-3 питки бял хляб
600 гр. крема сирене/извара
400 гр. заквасена сметана
3-4 супени лъжици майонеза
4 твърдо сварени яйца
250-300 гр. пушена сьомга
1 връзка зелен лук
1 връзка копър
готварска сметана, колкото е необходимо
За украса на тортата:
по-едри варени скариди (няколко броя)
нарязана пушена или осолена сьомга
4-5 твърдо сварени яйца
хайвер
1-2 краставици
копър, магданоз
Изрежете капаче от горната страна на питките.
Внимателно изрежете кората на хляба. Нарежете питките на кръгове с дебелина около 1 см
В голяма купа смесете крема сиренето, заквасената сметана и майонезата. Подправете с черен пипер.
Разбъркайте добре. Ако сместа прекалено гъста, добавете малко готварска сметана, за да стане подходяща за мазане.
Заделете малко крем, за да намажете стените на тортата, а остатъка разделение на две равни части
В първата част се добавят ситно нарязаните яйца и ситно нарязания лук и се разбърква.
Втората част смесете със ситно нарязания копър и сьомгата.
Подреждане на тортата:
Поставете слой от хлебните кръгове, след което щедро го намажете с яйчен крем.
Покрийте с втори слой хляб и него намажете с рибния крем.
Продължете да редувате така слоеве хляб с двата вида крем, но без да правите повече от 6 етажа на тортата.
Отстрани намажете торта със заделената сметана. Оставете в хладилника 30 минути до 2 часа, но не е задължително.
Нарежете яйцата и краставиците за украсата на кръгове. Краставицата нарежете на много тънко. Украсете тортата със скариди и резени сьомга, кръгчета яйца, хайвер или по желание. Страните на тортата покрийте с кръгчета краставица и залепете добре. Добър апетит!