Скопска симид-погача

вход през zajenata.bg
Скопска симид-погача
admin
Добавена от: admin
10334
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За погачките:
500 гр. брашно
300 мл хладка вода
3-4 супени лъжици сухо оризово мляко (или обикновено)
100 мл олио
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици захар
1 суха мая (10 грама)
За баницата:
800 гр. брашно
400 мл вода
2 супени лъжици сол

Това е типичен скопски специалитет, който се подготвя и продава само в Скопие. Ако ви го поднесат в някой друг град в Македония, Турция или в друга част на света, то майсторът със сигурност е жител на Скопие. Ще си кажете - хляб в хляб, какво толкова. Опитайте и със сигурност ще повторите!
Ето как се приготвя:

1. Оризовото мляко се разтваря в хладката вода. За погачките например се замесва тесто от всички съставки за тестото и се оставя да втаса добре. 
2. След като втаса, тестото се премесва и от него се оформят 8-10 дебели кифли, които се намазват с олио и се оставят да втасват около 15-20 минути, зависи от стайната температура. През това време фурната се загрява на 220 градуса. 

симид погача
3. Щом втасат, кифлите се пекат до зачервяване. Щом се извадят от фурната, отново се намазват с мазнина.

симид погача 1 
4. За баницата също се замесва тесто от продуктите и се омесва хубаво за 10 минути. Разделя се на 5 топки, които се разточват леко върху и намазват с олио/масло. Оставят се да попият мазнината 15 минути. 
5. След това внимателно всяка топка се разтегля на кора върху чаршаф - постепенно, за да не се разкъса кората. По-дебелите части на тестото по краищата се отрязват и кората се поръсва с олио. Корите се сгъват на плик и се оставят настраната. Размерът им трябва да бъде приблизително като тавата, в което ще печете. 
6. Със следващата кор се повтаря същата процедура, като в средата й поставяме сгънатата първа кора и сгъваме върху нея от втората отново като плик. С третата повтаряме процедурата, като всеки път поставяме сгънатия плик в средата на разтеглената кора. Всяка кора и всеки плик поръсваме с мазнина. 
7. Накрая поставяме така сгънатата баница в намазнена тава и оставяме 15 минути да престои. От престоя тестото от самосебе си образува мехурчета. Печем на 220 градуса в предварително загрята фурна.

симид погача 2

симид погача 3

Поднесете парче от баницата пъхнато в разрязан симид.

симид погача 4

Забележка:
Най-добре се получава симид-погачата с палмово масло. 
Когато сгъвате теглените кори, не ги натискайте, а гледайте да остане въздух в тях при сгъването. Всяка поръсете обилно с мазнина, за да бъде мазна. Печете в кръгла тава с диаметър 26 см. 
От оризовото мляко на прах тестото става по-меко. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft