4 скумрии
4 с.л. тъмен соев сос
1 с.л. сусам
1 с.л. олио
1 ч.л. мед
щипка джинджифил
смлян черен пипер на вкус
1 ч.л. настъргана лимонова кора
Почистете скумрията, като отстраните хрилете и почистете добре (вкл. и тъмната линия до гръбнака). В купа смесете соевия сос, сусама, олиото и меда и разбъркайте. Добавете джинджифила, черния пипер и лимоновата кора. С остър нож направете нарези по рибата и намажете рибата със соса. В нарезите поставете лимонова кора.
Сложете скарата в тавата за печене и налейте около 200 мл вода и я сложете да се загрее във фурната. След това подредете скумриите върху скарата. Пекат се около 8-10 мин от всяка страна, като от време на време се маже от маринатата. Рибата е готова, когато кожата се запече добре и стане лъскава. Изпечената скумрия се поднася с резени лимон и гарнитура по желание.