Днес имаме оригинален, много необичаен вариант за приготвяне на скумрия. Този метод е интересен, тъй като рибата се поставя върху лук, увива се в хартия и се готви в сух тиган.
И благодарение на хартията, скумрията се приготвя в собствен сос и се оказва вкусна, сочна и, което е важно, също полезна. Не пропускайте да опитате, препоръчвам!
СЪСТАВКИ:
- Скумрия прясно размразена - 2 бр
- Лук - 2-3 глави
- Лимон - 1 бр.
- Сол, смлян черен пипер - на вкус
- Смлян джинджифил - 1/4 чаена лъжичка
- Подправка за риба - 1 ч.л.
Процес на готвене:
Почиствам скумрията: измивам я, отстранявам главата и всички перки. Смесвам приготвените подправки със сол и разтривам готовата скумрия с тях.
Нарезвам няколко резенчета лимон.
Обеленият лук се нарязва на половин пръстени, добавят се останалите подправки и сол и малко лимонов сок. Разбърквам с ръце, като леко търкам, за да стане по-меко.
Върху подготвената пергаментна хартия намазвам първо малко лук. Аз слагам скумрия на върха и сложете няколко резена лимон вътре скумрията. Отгоре сложете отново слой лук.
Покривам го с хартия и увивам скумрията като бонбон.
Гответе рибата в сух тиган на слаб огън от всяка страна за около 15 минути, времето за готвене може да варира в зависимост от размера на скумрията.