Слагам в тестото топчета масло и пека - по-вкусно нещо отдавна не сте опитвали! Лесно е:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Слагам в тестото топчета масло и пека - по-вкусно нещо отдавна не сте опитвали! Лесно е:
Слагам в тестото топчета масло и пека - по-вкусно нещо отдавна не сте опитвали! Лесно е:
6816
Слагам в тестото топчета масло и пека - по-вкусно нещо отдавна не сте опитвали! Лесно е:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Не ми беше трудно да направя този десерт, който майка ми и баба ми правеха, когато бяхме малки. Хубаво забравено ястие, а сега го направих за скъпите ми деца - да опитат и те. Върна ме в детството ми...

Необходими са ви няколко общи съставки, за да направите тестото, след това още малко захар и масло, които да сварите, пасирате на паста/крем и да поставите на топки (като за сладолед) върху тестото. Изпеченият сладкиш е с фин и ефирен вкус, който обожавам

Ето какво ви трябва за нежния и вкусен Сладкиш с маслени топки :

Сладкиш с маслени топки

Продукти: 

200 мл хладко прясно мляко

20 г жива мая

3 супени лъжици брашно

2 супени лъжици захар

1 ч.л. екстракт от ванилия

2 яйца

щипка сол

125 г масло

470 г брашно

олио

За топките от масло: 

50 г масло

125 г захар

2 супени лъжици пудра захар

Приготвяне: 

В по-дълбок съд се натрошава 20 г жива мая или 5-7 г обикновена суха мая. Отгоре се налива хладко мляко (не трябва да е вряло) и се добавят 3 супени лъжици брашно от общото количество, необходимо за замесване на тестото.

шупнала мая

Добавете също 2 супени лъжици захар и разбъркайте добре. Изчакайте маята да шупне, около 10-15 минути. Сложете брашното в друга купа и направете дупка, в която трябва да добавите двете яйца. Разбъркайте и добавете щипка сол, 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия.

продукти за тесто

Разтопете маслото настрани на ниска температура, за да не загори, след което отстранете от котлона. Маята се смесва с маслото и накрая се добавя брашното. Замесете фино, меко и гладко тесто което да не лепне под пръстите ви (може и с миксер с подходящи приставки).

тесто с мая

Тестото може да замесите и на ръка, като при нужда може да добавите още брашно, колкото ви е необходимо, за да не лепне под пръстите ви. Увийте тестото в найлоново фолио и го оставете на топло да втаса за около 30 минути.

тесто в тава

Намажете огнеупорен съд с полуразтопено масло по дъното и отстрани. Поръсете брашно върху маслото и го разпределете равномерно. Когато тестото е готово, то се разтяга в съда, където ще се пече, с помощта на пръсти.

Тестото се разтяга като "фокача", известният италиански хляб, който не се нуждае от точилка или сложно приготвяне. След това покрийте отново с фолио и оставете да втаса повторно, докато приготвите съставките за маслените топчета.

За маслените топчета: Направете смес от 50 г полуразтопено масло заедно със 125 г захар. Разбъркайте сместа, докато се комбинира, след това направете дупки в тестото на равни разстояния, по 3 на ред с помощта на предмет, като дръжката на дървена лъжица например.

тесто с дупки

Напълнете дупките с масло и захар и оставете по-големи топчета на повърхността, след което поръсете със захар, може да добавите и канела. 

маслени топки тесто

маслен сладкиш

маслен сладкиш с канела

Печете на 180 градуса за около 30 минути. 

сладкиш маслени топки

маслен сладкиш парче

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft