Не ми беше трудно да направя този десерт, който майка ми и баба ми правеха, когато бяхме малки. Хубаво забравено ястие, а сега го направих за скъпите ми деца - да опитат и те. Върна ме в детството ми...
Необходими са ви няколко общи съставки, за да направите тестото, след това още малко захар и масло, които да сварите, пасирате на паста/крем и да поставите на топки (като за сладолед) върху тестото. Изпеченият сладкиш е с фин и ефирен вкус, който обожавам
Ето какво ви трябва за нежния и вкусен Сладкиш с маслени топки :
Сладкиш с маслени топки
Продукти:
200 мл хладко прясно мляко
20 г жива мая
3 супени лъжици брашно
2 супени лъжици захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
2 яйца
щипка сол
125 г масло
470 г брашно
олио
За топките от масло:
50 г масло
125 г захар
2 супени лъжици пудра захар
Приготвяне:
В по-дълбок съд се натрошава 20 г жива мая или 5-7 г обикновена суха мая. Отгоре се налива хладко мляко (не трябва да е вряло) и се добавят 3 супени лъжици брашно от общото количество, необходимо за замесване на тестото.
Добавете също 2 супени лъжици захар и разбъркайте добре. Изчакайте маята да шупне, около 10-15 минути. Сложете брашното в друга купа и направете дупка, в която трябва да добавите двете яйца. Разбъркайте и добавете щипка сол, 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия.
Разтопете маслото настрани на ниска температура, за да не загори, след което отстранете от котлона. Маята се смесва с маслото и накрая се добавя брашното. Замесете фино, меко и гладко тесто което да не лепне под пръстите ви (може и с миксер с подходящи приставки).
Тестото може да замесите и на ръка, като при нужда може да добавите още брашно, колкото ви е необходимо, за да не лепне под пръстите ви. Увийте тестото в найлоново фолио и го оставете на топло да втаса за около 30 минути.
Намажете огнеупорен съд с полуразтопено масло по дъното и отстрани. Поръсете брашно върху маслото и го разпределете равномерно. Когато тестото е готово, то се разтяга в съда, където ще се пече, с помощта на пръсти.
Тестото се разтяга като "фокача", известният италиански хляб, който не се нуждае от точилка или сложно приготвяне. След това покрийте отново с фолио и оставете да втаса повторно, докато приготвите съставките за маслените топчета.
За маслените топчета: Направете смес от 50 г полуразтопено масло заедно със 125 г захар. Разбъркайте сместа, докато се комбинира, след това направете дупки в тестото на равни разстояния, по 3 на ред с помощта на предмет, като дръжката на дървена лъжица например.
Напълнете дупките с масло и захар и оставете по-големи топчета на повърхността, след което поръсете със захар, може да добавите и канела.
Печете на 180 градуса за около 30 минути.
Да ви е сладко!