Кой не обича хрупкави пилешки хапки? Това предястие печели сърцата на любителите на вкусната храна от първата хапка. Сочно отвътре и отгоре със златиста хрупкава коричка. Днес ще ви кажа как да приготвите хапки у дома. Резултатът няма да е по-лош от този в KFC! И децата и съпругът ще бъдат просто безумно възхитени.
Закупените полуфабрикати никога не ми хареса вкусът. И не мога често да си позволя да ходя в заведения за бързо хранене. Първо се притеснявам за здравето на децата. И второ, редовните посещения на такива места се отразяват негативно на фигурата ми. Така че трябваше да търся вкусни домашни рецепти. И колко се зарадвах, когато се научих да готвя сам хрупкави златни хапки! Печа лека закуска във фурната, така че съдържанието на калории в ястието е много малко. Сигурна съм, че тази рецепта ще ви хареса!
Как да готвя хапки
Съставки
3 пилешки филета
1 чаша прясно мляко
2 чашицаревични люспи
1 яйце
0,5 чаша пресято първокласно пшенично брашно
2 щипки сол
2 щипки смлян черен пипер
0,5 ч.л люта чушка по избор
1,5 ч.л червен пипер
готвене
Почистете пилешкото филе от остатъците от кожата и хрущяла. Изплакнете обилно с чиста вода и нарежете на малки парченца. Съсредоточете се върху размера на класическите късчета. Сол и черен пипер.
След това изсипете корнфлейкс в плик за фризер (с цип). Поставете торбата със зърнени храни върху равна повърхност. И преминете отгоре няколко пъти с точилка или стъклена бутилка. Трябва да направим трохи от зърнени храни. Изсипете чаша мляко в отделна дълбока чиния и разбийте яйцето. Разбъркайте. Добавете половин чаша пресято пшенично брашно и подправките. Отново разбъркайте добре всичко.
Потопете всяко парче пилешко филе първо в млечната смес, а след това в царевичните трохи. И поставете върху тава, постлана с хартия за печене или фолио. Вместо това може да се използва масло. Просто намажете обилно дъното на тава за печене с масло или зеленчук. Но аз пека хапки без излишна мазнина, защото се опитвам да се придържам към здравословна диета.
Печете пилешки хапки за 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Искам също да кажа на читателите с какви сосове поднасям тази хрупкава закуска . Всеки от тях подчертава вкуса на хапки и служи като отлично допълнение към ястието. Споделям няколко рецепти, за да можете да изберете тази, която ви харесва най-много. Обикновено готвя всеки от тях на свой ред, за да не омръзнат сосовете. Или няколко наведнъж.
Доматен сос
Този сос ми е любим. Използвам чери домати или обикновени домати. Прекарвам ги през блендер и смесвам с останалите съставки. А именно с гранулиран чесън, сушен босилек, къри, риган и малка щипка лют червен пипер. Добавям и една чаена лъжичка сол и същото количество захар. Ако в хладилника няма пресни зеленчуци, тогава приготвям сос от доматено пюре. Разреждам няколко супени лъжици от концентрата в топла вода, за да стане сосът по-течен.
Чеснов сос
Чесновият сос е любимият на съпруга ми. Смесвам натуралното кисело мляко с няколко супени лъжици майонеза. Сол, черен пипер малко и добавете три-четири големи скилидки чесън, прекарани през пресата. Този сос може да се приготви и на базата на заквасена сметана.
Сос от медена горчица
Медено-горчичният сос е обичан от всички деца, които почерпих с домашно приготвени хапки. Смесвам соев сос със заквасена сметана в равни количества. Добавям лъжица течен мед и френска горчица. И накрая няколко капки лимонов сок.
Това е всичко! Сега имате идея за лека вечеря. Добър апетит! Готвенето на хапки е много бързо и лесно. Докато се пекат аз работя със сосовете.