Баницата със сирене ми е най-любима, откакто се помня. Обичам също баница с месо, праз и гъби, но тази със сирене завинаги е моят номер едно, може би заради уникалната рецепта, която следвам от години.
Най-пухкавата баница със сирене
Продукти:
- 500 г кори за баница (по-дебели)
- 4 яйца
- 500 г сирене
- 300 мл кисело мляко
- 100 мл олио
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 150 г кашкавал
- 1 супена лъжица сусам
Приготвяне:
Яйцата се разбиват с вилица, след което се добавя натрошеното сирене и се разбърква. Добавете киселото мляко, олиото, солта и бакпулвера. Настържете кашкавала, добавете и разбъркайте.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Едната кора се поставя върху намаслена и набрашнена тава с по-малки размери (или застлана с хартия за печене), да покрие ръба и дъното на тавата (страните трябва да излизат от тавата).
Снимка: Pinterest
Ако използвате по-голяма тава, увеличете съответно съставките, а на дъното сложете 3-4 кори, всяка от които излиза поне 2/3 от тавата). Ако използвате най-тънките кори (за баклава), тогава използвайте по две кори.
Снимка: Pinterest
Разпределете няколко лъжици плънка, след това намачкайте следващата кора и върху нея сложете плънка. Така редуват се корите и плънката, докато се стигне до последната. Намажете отгоре с масло, смесено с малко плънка. Поръсете със сусам.
Снимка: Pinterest
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200°C за около 40 минути (готова е, когато се надигне и покафенее).
Снимка: Pinterest
Извадете от фурната и изчакайте няколко минути да се охлади, след което нарежете и сервирайте.
Снимка: Pinterest