Спагетите са любимо ястие не само на италианците, но за мнозина варенето отделно на пастата и отделно на соса, е трудоемко начинание. За всички тях предлагаме един изключително лесен вариант на ястието - спагети на фурна .
Лесни спагети на фурна
Продукти:
200-300 гр. спагети
200 гр. доматено пюре (1 буркан, може и пресни домати)
200 гр. пилешко месо
1-2 скилидки чесън
1 ч.л. сух чесън
1 ч.л. захар
100 мл вода
3-4 с.л. л. растително масло
сол и черен пипер на вкус
пресни билки (магданоз, риган, мащенка, босилек)
други подправки на вкус
кашкавал/Моцарела за поръсване
Приготвяне:
Първо пригответе месото. Нарежете го и овкусете със сух чесън. В същото време предварително загрейте фурната до 230 градуса.
Ако решите да не използвате готов доматен сос за спагети, а пресни домати, първо ги бланширайте, обелете и с вилица ги намачайте на пюре. Добавете сока от буркана, водата, растителното масло, скилидките чесън, захарта, солта, смления пипер, подправки по желание към доматите, и разбъркайте - сосът за спагети е готов.
Поставете спагетите в съд за печене, най-добре керамичен или стъклен (йенски). Ако е по-къс от пастата, просто начупете спагетите наполовина. Можете, разбира се, да използвате предварително сварени спагети. Тогава просто намалете времето за печене до 15 минути.
Наредете пилето върху спагетите и залейте със соса равномерно. Покрийте формата с фолио и пъхнете в предварително загрятата фурна за половин час. След това махнете фолиото и печете ястието за още 5-7 минути. През това време макароните ще достигнат желаното състояние - няма да са преварени, а леко "ал денте". А месото ще е попило от доматения сос и буквално ще се топи в устата ви.
Поръсете изпечените спагети с кашкавал/Моцарела, върнете за още 5 мин.във фурната и сервирайте ястието топло, поръсено с пресни подправки!
Приятен апетит!