Най-мекият хляб, който можете да си представите, с прекрасна хрупкава коричка! Цялата тайна е в това, че тестото се слага във вода, преди да го изпечете. Ето как точно се приготвя този Хляб с водно тесто и какви продукти са необходими:
Хляб с водно тесто
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 370 мл топла вода
- 1 ч.
ПРОЦЕДУРА:
1. Разтворете маята в топлата вода със захарта и оставете да се активира. В по-дълбок съд се слага брашното, посолява се и се разбърква.
Добавя се готовата мая и се замесва тесто. Добавете две супени лъжици брашно и оформете тестото на топка (всичко се прави в купата).
Прехвърлете го в по-дълбока чиста купа. Залейте тестото с гореща вода, така че водата да покрие тестото, покрийте го с кухненска кърпа и оставете да почине 15 минути.
2. Постелете 24 см форма с хартия за печене, намажете я с олио и поръсете с брашно (за да не залепва тестото за хартията).
След 15 минути извадете тестото от водата, но първо го отцедете, след което го прехвърлете в подготвената форма. Покрийте формата с кухненска кърпа и оставете за 30 минути.
3. Включете фурната да загрява на 180 градуса. Направете разрез в средата на тестото и печете питката за 35-40 минути.
Изпеченият хляб извадете от формата, отстранете хартията за печене и го оставете на решетка да изстине. Ако не обичате да има хрупкава коричка, завийте изпечения хляб в кухненска кърпа и го оставете да изстине.