Днес ще споделя с вас една рецепта за прекрасен ябълков пай, който идеално ще замени традиционната шарлота. Приготвянето на този пай не изисква много усилия, но резултатът е наистина впечатляващ.
Ябълков пай с крем пълнеж
Продукти за форма 24 см:
- 5-6 средно големи ябълки
За тестото:
- 220 гр.брашно
- 120 гр.заквасена сметана с масленост 15%
- 150 гр.масло
- 60 гр.захар
- 1 равна чаена лъжичка бакпулвер
За пълнежа:
- 2 яйца
- 350 гр.заквасена сметана 15%
- 170 гр.захар
- 1 пак. (8 гр.) ванилена захар
- 2 с.л. с връх брашно
- 1 равна чаена лъжичка нишесте
Приготвяне:
Да започнем с тестото. Това ще бъде маслено тесто, което се приготвя по нестандартен начин и се отличава със своята нежност. Ще ни трябват съставки като масло, заквасена сметана, захар, брашно и бакпулвер.
Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. Добавете заквасената сметана към маслото със стайна температура.
Снимка: dzen.ru
След като добавите заквасена сметана, добавете захар.
Смесете всички съставки с бъркалка, докато захарта се разтвори напълно. Трябва да се получи хомогенна маса, напомняща на цвят и консистенция лек крем.
Снимка: dzen.ru
Смесете брашното с бакпулвера и го пресейте в сместа от заквасена сметана и масло, като правите това на няколко етапа и всеки път разбърквате добре до получаване на гладка консистенция.
Снимка: dzen.ru
След това леко омесете тестото с ръце за минута.
Снимка: dzen.ru
Поставете готовото тесто в хладилника за 20 минути.
Снимка: dzen.ru
Докато тестото се охлажда, пригответе плънката.
Разбийте яйцата в отделен съд, добавете заквасена сметана, обикновена и ванилова захар.
Снимка: dzen.ru
Разбийте получената маса до гладкост.
Снимка: dzen.ru
Добавете брашното и нишестето към сместа, разбийте всичко отново до гладкост. Пълнежът трябва да има консистенция, подобна на гъсто тесто за палачинки.
Извадете тестото от хладилника и го поставете в тава за печене, най-добре е да използвате форма с пръстен.
Снимка: dzen.ru
С ръце разпределете тестото по дъното и стените на тавата, като му придадете еднаква дебелина.
Пригответе ябълките, като ги нарежете на четвъртинки и нарежете всяка четвъртинка на тънки филийки.
Поставете нарязаните ябълки върху охладеното тесто и изсипете сместа със заквасената сметана върху целия пълнеж.
Снимка: dzen.ru
Снимка: dzen.ru
Оформете тестен борд над плънката, за да не изтече при печене.
Снимка: dzen.ru
Поставете формата във фурната, предварително загрята на 180 градуса, за 55-60 минути.
Снимка: dzen.ru
След изпичане паят ще придобие златиста коричка, а плънката ще се втвърди, превръщайки се в деликатно суфле.
Снимка: dzen.ru
Паят трябва да се охлади леко преди сервиране, така че плънката да стегне напълно.
Снимка: dzen.ru
Така ще получите разкошен ябълков пай, който спокойно може да съперничи на торта по вкус и вид.
Снимка: dzen.ru
Да ви е сладко!