
Прясното мляко и водата се поставят на огъня, за да се затоплят леко. Добавят се 2-3 супени лъжици брашно и маята, и сместа се оставя настрана, за да се активира маята.
Брашното се пресява и в средата му се оформя кладенче. Вътре се поставят шупналата мая, яйцата (може 1 яйце и 1 белтък, а жълтъка да се остави за намазване) и останалите продукти (без маслото и мармалада). Замесва се меко тесто и се оставя да втасва, докато удвои размера си.
Тестото се разделя на три части - една по-голяма за среда и две по-малки за цветята.
По-дълбока тава се покрива с хартия за печене и в средата й се поставя по-голямата част от тестото, оформена на топка, като се разплесква леко.
Другите две части от тестото се разточват на кори с диаметър около 30 см. Едната се намазва с масло и се покрива с другата.
Така приготвената дебела кора се разрязва на осем равни части през средата - както се реже за кифлички.
След това всяко триъгълниче се прерязва в средата и върха му се прекарва през разреза, а страните се обръщат навътре.
Така оформените осем части се подреждат около тестото в средата на тавата и питата се оставя отново леко да втаса. По желание питката се маже с разбит жълтък.
Пече се в загрява фурната на 220 градуса и когато се зачерви отгоре, може да се покрие с алуминиево фолио, след което да се допече още 30-тина минути на 180 градуса (да не остане сурова вътре ).
След като се изпече, погачата още гореща се маже с помощта на четка с мармалад, и се оставя да изстине.