Картофите се обелват, сваряват се и се намачкват с преса за картофи.
Прибавят се заквасената сметана, яйцата и брашното. Посолява се и се овкусява с черен пипер.
Налива се прясното мляко и се разбърква добре.
Олиото и част от маслото се сгорещяват в тиган. С черпак се гребва от сместа и се изпича палачинка. Обръща се в друг намазнен тиган и така се изпича и от другата страна. По същия начин се изпичат и останалите палачинки, като преди всяка тиганът се маже с масло.
Боровинките се задушават в касерола със захарта. Когато захарта се разтопи, се налива виното. Прибавят се ванилията, сокът и настърганата кора от портокала и се оставя на слаб огън да се редуцира. Не се бърка, за да не се разкашкат плодовете.
Палачинките се разрязват на четири, гарнират със сладкото от боровинки и по желание със заквасена сметана.
Съвети:
Най-добре е да приготвяте картофените палачинки със стари картофи, защото съдържат повече нишесте. Ако правите палачинките с пресни картофи, увеличете брашното с още 2 с. л.
Може да ги поднесете както със сладки, така и със солени плънки.
Сладки картофени палачинки
22 Декември 2011
5641
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари