За тестото:
250 мл прясно мляко
3 - 4 супени лъжици захар
1/2 пакетче ванилова захар
500 гр. брашно
6 грама суха мая
1 яйце
0,5 чаена лъжичка сол
50 гр. масло
жълтък за намазване
За крема:
250 мл прясно мляко
1 яйце
1 супена лъжица брашно
4 - 5 супени лъжици захар
1/2 пакетче ванилова захар
20 гр. масло
За тестото: разтопете маслото, охладете, добавете разбитото яйце, топлото мляко, захарта, ваниловата захар и солта. Смесете брашното със сухата мая, налейте млечната смес и замесете лепкаво тесто. Покрийте го с кърпа и оставете за час - час и половина на топло място. Когато втаса, премесете отново за кратко и оставете за още 30 - 40 минути. Готовото тесто разделете на 16 - 18 части.
Докато тестото втасва отново, пригответе крема: смесете яйцето с брашното и 2 - 3 супени лъжици прясно мляко, разбъркайте добре, докато изчезнат бучките. останалото мляко сложете със захарта на котлона, докато кипне. На тънка струйка налейте горещото мляко в сместа с брашното, бъркайки. Сложете всичко на тих огън, прибавете ваниловата захар. Оставете крема да се вари до сгъстяване, като не спирате да разбърквате. Когато свалите от котлона, добавете маслото, разбъркайте и оставете крема да изстине.
Разточете всяка топка от тестото на овална кора. Сложете непълна лъжица от крема почти в средата, направете напречни разрези от едната страна на тестото, без да срязвате до края. С другата страна покрийте крема, притискайки краищата на тестото.
Завършете кифличките, затваряйки и страната с разрезите. Подредете ги в тава, подмазана с масло или застлана с хартия за печене и оставете за 30 минути на топло място.
След това намажете с разбит жълтък и сложете във фурна, загрята до 200 градуса за 20 - 30 минути (до готовност) - трябва да се получи красив златист цвят.
След като изстинат, може да съхранявате кифличките в найлонов плик.