За тестото:
400-500 гр. брашно
1/2 прясна мая
1 супена лъжица захар
1/2 лъжичка сол
70 мл. масло
1 яйце
100 мл. кисело мляко
100 мл. прясно мляко
1/2 лимон
1/2 чаена лъжичка канела (по желание)
За намазване:
50 гр. масло
1 яйце
2 супени лъжици олио
За пълнежа:
100 гр. течен шоколад (Нутела)
Стъпка 1: В дълбока тава сложете брашното, в краищата му поръсете солта, а в средата - маята, захарта и активирайте с една чаша хладко прясно мляко. След като забележите, че маята увеличи двойно обема си, добавете олиото, яйцето, кората и сока от лимон и канела по желание. С оставащото прясно и кисело мляко омесете средно меко тесто, което трябва при месене да се отлепя от съда.
Стъпка 2: Разделете тестото на две части, направете топки и го оставете за 15 минути да втаса. След това разточете кора и я намажете с масло, омекнало на стайна температура. Кората разрежете по краищата, прегънете и я оставете настрана, докато подготвяте и другата кора по същия начин.
Стъпка 3: За оформяне на кифличките отново разточете кора, нарежете я на 8 триъгълника, в краищата им поставете една чаена лъжичка Нутела и завийте на кифлички. Повторете с останалото тесто. Кифличките подредете в тава и ги намажете с яйце и масло. Оставете ги да втасват около 1 час.
Стъпка 4: Загрейте фурната на 220 градуса. След като поставите кифлите да се пекат, намалете на 200 градуса и печете 15 минути, или докато получат златист цвят. Поднесете ги поръсени с пудра захар.