4 яйца
1 1/2 чаена чаша пудра захар
1 чаена чаша свинска мас
1 бакпулвер
1 ванилия
брашно за средно меко тесто
за украсата: боя за сладки, пудра захар, цветен фондан и пр.
Разбиват се яйцата, към тях се добавя разтопената мас, разбита с пудрата захар. Прибавят се ванилията, бакпулвера и накрая - постепенно от брашното, така че да се получи меко тесто, което да може да се точи. Така полученото тесто се разточва на листи. С къдрави или звездовидни формички за сладки се изрязват няколко различни по големина форми (като внимавате броят на формичките от всеки вид да е еднакъв, така че да се получат точен брой елхички). Сладките се пекат в умерена фурна до порозовяване.
Различните по големина формички се слепват една върху друга с мармалад или гъсто сладко, като най-отгоре се слага най-малката формичка (върха на елхата). При слепването завъртайте всяка следваща сладка така, че връхчетата да се разминават. Поръсват се с пудра захар или оцветени кокосови стърготини, а може и с цветни захарни пръчици.
Вариант: по желание може да оцветите тестото в 2 различни цвята, като редувате пластовете елхички по цветове (внимавайте да изрежете точно количество формички от всеки цвят). Може и предварително да намажете сладките с цветен фондан, преди да ги слепите.