1/2 кг брашно
150 г захар
50 г масло
3 яйца
100 г кисело мляко
1 ч.л. сода
1 опак. ванилия
4 с.л. лимонова кора
1 жълтък
Време: 60 минути
Яйцата (3 бр) и захарта (150 г) се разбиват до пълното разтваряне на захарта. Брашното (1/2 кг) се пресява в дълбока купа и към него се добавя киселото мляко (100 г), в което предварително е разтворена содата (1 ч.л.), яйчената смес, разтопеното масло (50 г), ванилията (1 опак.) и настърганата лимонова кора (4 с.л.). Всичко се омесва много добре до получаването на гладко тесто. То се оставя за 10-15 минути да почине. След това от него се оформят топчета, които се подреждат в тавичка, в която има поставена хартия за печене. Намазват се с разбит жълтък (1 бр) и по желание в средата на всяка се забожда парченце сурова ядка, или се наръсват с кристална захар. Курабийките се пекат при температура от 200 градуса до златисто.