Това е супер тесто за всякакви бисквитки, така че освен лимони можете да направите всякакви други форми от него. Тестото е супер гладко, понася всякакъв пълнеж, оформя се лесно и най-важното - не се напуква при печене.
Една от редките рецепти за сладки, които изглеждат толкова естествено, сякаш сте ги откъснали от дърво, а не са извадени от фурната.
Тъй като днес има различни видове фурни, със и без горещ въздух, газови, електрически и т.н., трябва да регулирате печенето според вашата фурна, за да запазите сладките светли. Можете да ги замразите преди оцветяване, след което да ги извадите, ако е необходимо.
Ето какво ви трябва за тези вкусни Сладки Лимонки :
Сладки Лимонки
Необходими съставки:
- 500 г брашно
- 50 г свинска мас/масло/маргарин
- 100 г захар
- 1 малка чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1 ванилова захар
- 150 мл прясно мляко
- ½ щипка сол
- 2 жълтъка
- лимонова кора
За плънката:
- 2 белтъка
- 200 г смлени бадеми/лешници
- 2 пак. ванилова захар
- 130 г кристална захар
- кора от 2 лимона
- 1-2 супени лъжици ром или мараскино/лимонов сок/лимончело/бренди
За оцветяване:
- жълт оцветител на прах
- 300 мл прясно мляко
- 200 г фина кристална захар
- 1 супена лъжица мараскино/ром/лимончело
Начин на приготвяне:
От всички съставки се замесва тесто, което се оставя в хладилника да се охлади хубаво за 2 часа. Първо се разбъркват добре яйцата, маслото със стайна температура, захарта и настърганата лимонова кора.
След това постепенно добавете брашното, смесено със содата (или бакпулвера), и накрая, с последното добавяне на брашно, омесете тестото на ръка.
Снимка: YouTube
След като престои 2 часа в хладилника се разточва на тънка кора (може и на машина), след което с формичка или чаша се изрязват кръгове с големина по избор. Поставете една чаена лъжичка пълнеж върху всяко кръгче.
Снимка: YouTube
След това кръгът се сгъва както е показано на снимката, обръща се и краищата се притискат като бонбон, така се получава формата на лимон.
Снимка: YouTube
Подредете сладките в тава, застлана с хартия за печене, и ги изпечете на 160 градуса за около 20 минути. Ако фурната ви е много силна, печете ги за 12-15 минути или намалете на 150 градуса.
Снимка: YouTube
Накиснете охладените лимони в прясното мляко, към което предварително сте добавили оцветител и мараскино (или ром). След това ги оваляйте в захар.
ПЪЛНЕЖ: Разбийте белтъците и захарта, след което добавете смлените бадеми и подправките. Ако ви се струва, че плънката е рядка, добавете 1-2 супени лъжици галета (панко).
Снимка: YouTube
Още една малка забележка: Когато извадите тестото от хладилника, го премесете отново, с щипка брашно и чак тогава го разточете и изрежете на кръгчета.
Можете да боядисате върховете на лимоните в малко зелено, за да им придадете по-естествен вид.
Снимка: YouTube
Вижте колко са декоративни, особено ако ги аранжирате в чинията с листенца пресен лимон, а може и дафинов лист:
От същото тесто може да приготвите всякакъв вид сладки с различен пълнеж:
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!