1/2 чаша дългозърнест ориз
1 чаша вода
4 с.л. бял шоколадов ликьор
1 чаша кафе еспресо
3 ч.л. захар
1/4 чаша стафиди, накиснати в хладка вода, отцедени и подсушени
1/4 чаша черен шоколадов чипс или шоколадови стърготини (настърган шоколад)
Пригответе еспресото с машина или кафеварка. Нужно е количество, колкото една чашка за еспресо. Смесете кафето с водата и захарта.
Сложете ориза в тенджерка, прибавете сместа с кафето. Сварете го на умерен огън, докато заври. Щом заври, намалете котлона на минимум. Гответе ориза частично покрит и бъркайте периодично, за да не залепне за дъното.
След около 15 минути прибавете белия шоколадов ликьор и стафидите и варете още 10-тина минути, докато оризът изглежда достатъчно сварен. Трябва да бъде много кремообразен на консистенция, почти течен, т.к. процесът на варене ще продължи и след изключване на котлона. Щом оризът поизстине, прибавете шоколадовия чипс. Смесете добре. Щом оризът се охлади достатъчно (но без да е студен), го поднесете във формата на купчинки, поръсен с още шоколад.