Рядко нещо в света на кулинарията може да ни изненада, но от време на време се появява някоя рецепта като днешната - удивителна с простотата си и страхотна на вкус! За приготвянето му няма да ви трябва везна или мензура, защото ще измерваме всички продукти с пластмасова кофичка от обикновено кисело мляко (разфасовка от 125 мл), което също е част от тестото. Ето и самата рецепта:
Сладкиш 7 кофички
Продукти:
-
1 кофичка натурално кисело мляко (125 мл) - може и кофичка от плодово мляко със същата вместимост
-
2 кофички захар
-
2 кофички брашно
-
1 кофичка картофено нишесте
-
1 кофичка олио
-
1 пакетче бакпулвер (16 гр.)
-
3 яйца
-
лимонова кора от половин лимон
-
щипка сол
-
тава за печене - 22 или 24 см.
Включете фурната на 180 ° С.
Отделно измерете и смесете сухите съставки: брашно, нишесте и бакпулвер.
Внимателно добавете (пресявайки) сухите съставки в разбитите жълтъци, като бъркате внимателно с дървена лъжица с движения от дъното нагоре, докато сместа стане гладка.
Разбийте до твърди връхчета белтъците с щипка сол. Добавете белтъците към тестото и много внимателно разбъркайте всичко.
Тестото трябва да има приятна "кадифена" консистенция.
Намажете тавичката с оило и поръсете с брашно (използвайте хартия за печене). Сложете тестото във формата и пъхнете във фурната за около 40 минути. Проверете готовността с дървено шишче.
Извадете изпечения сладкиш от фурната и го оставете за 15 минути във формата.
След това го прехвърлете върху решетка и изчакайте да се охлади напълно.
Поръсете с пудра захар преди поднасяне.