Обожавам този сладкиш от дете, когато майка ми редовно ни го приготвяше. Толкова е мек и пухкав, че се топи на езика.
Сладкиш Адам и Ева
Продукти:
- 180 г масло
- щипка сол
- 220 г гранулирана захар
- 3 яйца
- 180 г заквасена сметана
- 280-300 г гладко брашно
- 1,5 чаени лъжички бакпулвер
- 1/2 ч.л ванилия
- 1 супена лъжица какао
- 1,5 с.л. вода
Приготвяне:
Сложете мекото масло в купа. Поръсете отгоре сол и захар. Разбийте с миксер.
Добавете яйцата едно по едно и разбийте.
Добавете сметаната и разбийте добре сместа.
Пресейте брашното в сместа през цедка .
След това добавете бакпулвера и ванилията. Разбийте с миксер, след което разбъркайте старателно, обирайки стените на купата.
Разделяме тестото на две равни части. Към една част от тестото добавете какао и вода. Разбъркайте с миксер.
Намажете формата за печене с масло. Започнете да изсипвате от бялата и какаовата смес с лъжица във формата, като ги редувата - лъжица бяла, а до нея лъжица кафява смес. На втория ред обърнете цветовете шахматно.
С помощта на дървено шишче направете шарки в тестото - първо по хоризонтала, а след това - по вертикала.
Поставете формата в предварително загрята фурна. Пече се 45 минути при температура 180°C.
Оставете да изстине след изпичане. Нарежете на парчета и сервирайте.
Желаем ви добър апетит!