1 чаша (130 грама) брашно за сладкиши
1 чаша (200 гр) + 1/2 чаша (100 гр) захар
1/4 чаена лъжичка сол
1 1/2 чаша (около 12 броя) белтъци
1 чаена лъжичка винена киселина
2 пакетчета ванилена захар
Този сладкиш съдържа съвсем прости съставки, не изисква голяма подготовка, но изисква търпение. Важно е фурната да не се отваря по време на печене. Необходима ви е форма за сладкиши с отвор в средата, както и бутилка или буркан с тясно гърло, чийто диаметър съответства на отвора на формата.
Белтъците трябва да бъдат на стайна температура. Това количество продукти е за форма с диаметър 24 см, или две форми с диаметър 16 см. Формата не трябва да бъде с незалепващо покритие, нито пък трябва предварително да се намазнява.
В тази рецепта се използва брашно за торти и сладкиши, с което ако не разполагате, може да приготвите така: извадете от посоченото количество две лъжици и добавете 2 супени лъжици нишесте.
Загрейте фурната на 180 градуса.
В малка купа разбийте с тел брашното, 100 гр. захар и солта.
В голяма купа за поставете белтъците на стайна температура. Бийте на средна скорост, докато станат на пяна, след това добавете лъжичка винена киселина. Ако нямате, заменете с 1 чаена лъжичка лимонов сок. Продължавайте да биете на умерена скорост, докато получите мек сняг, след което малко по малко добавяйте от захарта, биейки през цялото време. Бийте само докато се получи твърд, но не сух сняг. Добавете ванилената захар.
С помощта на шпатула или лъжица постепенно, малко по малко объркайте в белтъците сместа от брашно, захар и сол, като внимавате да не спадне обемът на белтъците.
Изсипете сместа във формата и поставете да се пече.
Печете около 40 минути. Когато е готов сладкишът, краищата съвсем малко трябва се отделят от стените на формата, а повърхността трябва да бъде златисто-кафява.
Веднага обърнете формата върху приготвения буркан или бутилка, така че отворите им да съвпаднат. Оставете сладкиша да се охлади напълно.
Внимателно с тънък нож отделете сладкиша от формата и го извадете.
Може да го поднесете без добавки или поръсен с прах захар, залят с плодов сос или сироп, или да го намажете с крем по желание.
Ако е направен както трябва, накрая сладкишът трябва да бъде въздушен като облак. Режете го с назъбен нож, за да не се деформират парчетата.