3 яйца
12 с.л. захар
15 с.л. олио
15 с.л. прясно мляко
16 с.л. брашно
1 бакпулвер
2 с.л. какао
3 с.л. прясно мляко
500 гр вишни (от компот)
За крема:
750 мл прясно мляко
2 пудинга ванилия
6 с.л. захар
200 гр масло
За глазурата:
100 гр шоколад
50 гр масло
2 с.л. олио
Първо се приготвя кремът, за да може да изстива, докато се приготвя кексът: в 50 мл от млякото се разтварят пудингите, а остатъкът от прясното мляко се слага да се вари със захарта и в него се разтваря пудингът според инструкциите на опаковката. В полуохладения пудинг се добавя нарязаното на парченца масло и се разбива много добре, за да се поеме маслото и сместа да стане гладка. Оставя се да изстине, покрит с фолио.
За тестото: яйцата се разбиват със захарта. Добавя се млякото и олиото и накрая - лъжица по лъжица - брашното, предварително смесено с бакпулвера.
От сместа се отделя 1/3 и в нея се добавя разбитото с 3 с.л. какао прясно мляко.
В намаслена тава (около 30 см) се изсипва бялата смес, а след това внимателно над нея - черната смес, така че да не потъва в бялата. Разнесете я внимателно с лъжица, ако е необходимо.
Отгоре на 1 пръст разстояние се разпределят вишните, предварително отцедени от сока, и блатът се слага да се пече на 180 градуса около 20-30 минути. Готовността се проверява с дървена пръчица.
Изпеченият блат се оставя да се охлади леко, след което с лъжичка навсякъде се напоява със сока от вишните, а накрая се намазва с приготвения крем.
Сладкишът се слага в хладилника, а през това време се приготвя глазурата: шоколадът се разтопява с маслото на водна баня и се добавя маслото. Сместа се хомогенизира добре и щом се поохлади, се разпределя върху крема.
Щом сладкишът се стегне, нарежете го на парчета и поднесете.