Сиропираните сладкиши са характерни за Ориента. Но гърците също си имат своята версия на типичния за арабския свят сладкиш със сироп.
Гръцка орехова пита (Каридопита)
Продукти:
6 яйца
3/4 ч.ч.захар
1 ч.ч.галета или 9 ръжени сухара, смлени (може да използвате и бисквити)
1 ч.ч.орехи, смлени на едро
10 гр.бакпулвер (1/2 пакетче)
1 ч.л.канела, равна
1 прахче ванилия
За сиропа:
1,5 ч.ч.вода
1 ч.ч.захар
5-6 пъпки карамфил (или на върха на чаена лъжичка карамфил на прах)
1 резен лимон
Приготвяне:
Първо отделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте на пухкав сняг с половината от захарта, а жълтъците разбийте с другата половина захар на пухкав крем, докато побелеят.
Смесете галетата (смлените сухари) заедно с орехите, бакпулвера и канелата. След това добавете на части към разбитите белтъци жълтъците и сместа от галета + орехи. Бъркайте с шпатула внимателно, за да не спадне обемът на сместа. Получената смест прилича на пандишпанено тесто.
Изсипете тестото в квадратна тавичка със страна 25 см (или кръгла форма 24 см) и го изпечете в предварително загрята фурна на 180С ( или на 160-170С с вентилатор), на средната скара. Отнема около 25-35 мин., до суха клечка.
Извадете готовия сладкиш и го охладете за 30-тина минути. След това го залейте с топлия сироп.
Поръсете отгоре със смлени орехи и нарежете на квадрати, триъгълници или ромбове. Украсете сладкиша с цели половинки орехи.
За сиропа:
В тенджерка сложете 1,5 ч.ч.вода със захарта, карамфила и два резена лимон, и оставете сместа да ври за не повече от 5 мин. Свалете я от огъня и отстранете кармфилчетата и лимоновия резен.