Тази рецепта за вкусен вафлен сладкиш се приготвя за 15 минути и се получава наистина оригинално и апетитно изкушение. У дома се изяде в първите 10 минути вече ме молеха да направя още! Освен това сладкишът без печене е наистина здравословен, така че ако не искате да купувате шоколадови бонбони, можете да приготвите вафления десерт по рецептата по-долу.
В сушените плодове, използвани в рецептата, се съдържат много фибри, които спомагат доброто храносмилане и улесняват работата на червата. В комбинация с орехи и мед и лимонов сироп става наистина много вкусно. Ще ви трябват следните съставки:
Здравословен вафлен сладкиш
Продукти:
1 вафлена кора (на половина)
200 г сушени смокини (още 100 г, ако искате да украсите)
250 г орехи
100 г захар
около 3 супени лъжици мед
200 мл вода
2 резена лимон (по желание)
100 г шоколад (най-добре натурален)
1 супена лъжица олио (по желание).
Приготвяне:
В купа или малка тенджера сложете вода, захар и 100 г мед. Разбъркайте малко и добавете 2 резена лимон и оставете да заври. През това време смелете в блендер 250 г орехи и 200 г сушени смокини.
Можете също да нарежете на ситно смокините или да ги смелите заедно с ядките, ако ви е по-лесно. Сосът се вари само 3 минути след завирането на най-силен огън. Залейте с горещия сироп смлените орехи и смокини.
Цялата смес се разбърква добре.
Нарежете вафления блат наполовина.
Затегнете и притиснете добре, след което почистете изскочилия пълнеж отстрани и го загладете добре. Увийте вафлата в хартия за печене и отгоре сложете нещо твърдо (например дъска за рязане).
Оставете вафления сладкиш да стегне около 1 час, а след изминалото време направете глазурата (по желание) от разтопен шоколад, смесен с малко олио. Изсипете глазурата върху вафлената кора и по желание украсете с парченца смокини.
След като шоколадът се втвърди, можете да сервирате, като нарежете на пръчици или ромбоиди.
Здравословният вафлен сладкиш наистина е много вкусен, особено за тези, които имат проблем с червата.