Сладкиш Македонска Топеница - по-сочен от реване! Не знаете какво изпускате:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сладкиш Македонска Топеница - по-сочен от реване! Не знаете какво изпускате:
Сладкиш Македонска Топеница - по-сочен от реване! Не знаете какво изпускате:
73325
Сладкиш Македонска Топеница - по-сочен от реване! Не знаете какво изпускате:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Този сладкиш е традиционен за съседна Македония - оригиналното му име е Равания или Топеница и се приготвя много просто и бързо със съставки, които вече имате в кухнята. Това е един от най-вкусните сочни сладкиши , които съседите ни приготвят за всички големи празници, с изключение на постите.

В някои рецепти яйцата се разделят на белтъци и жълтъци и се разбиват поотделно, но в нашата всичко е много по-лесно.

И още една забележка: добавяйте сиропа постепенно, не го слагайте наведнъж, защото може да не се наложи да слагате цялото количество. Добавете го постепенно, с черпак.. Ето какво ви трябва:

Македонска Топеница

Продукти:

За първата кора:

5 яйца

5 супени лъжици захар

2,5 супени лъжици брашно

2,5 супени лъжици грис

150 г орехови ядки

150 г настърган шоколад или на прах

За втората кора:

5 яйца

5 супени лъжици захар

2,5 супени лъжици брашно

2,5 супени лъжици грис

За сиропа:

600 г захар

650 мл вода

За поръсване:

натрошени/смлени орехи и настърган шоколад

Приготвяне: 

В дълбока купа разбийте пет яйца с пет супени лъжици захар. Месете достатъчно дълго, докато захарта се разтопи, след което добавете 2,5 супени лъжици брашно, 2,5 супени лъжици грис, 150 г натрошени орехи и 150 г настърган шоколад (или прах).

5 яйца

яйца с шоколад

Продължете да бъркате до изравняване на съставките, след което изсипете сместа в намазнена и набрашнена тава с размери 30х22 см или постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса само 10 минути (след това печете заедно с втория блат) до коричка.

тъмно тесто

През това време замесете тесто за втората кора: Разбийте с миксер пет яйца с пет супени лъжици, след което добавете 2,5 супени лъжици брашно, 2,5 супени лъжици грис. Изсипете жълтата смес върху изпечената тъмна кора и заравнете. Връща се във фурната да се пече на 180 градуса за около половин час.

сладкиш Топеница

сладкиш с бяло

Оставете изпечения сладкиш да изстине малко, след което пригответе сорбето от 600 г захар и 650 мл вода. След като заври, оставете да ври 5 минути. Оставете сиропа да се охлади за 5 минути, след което залейте сладкиша равномерно.

сиропиран сладкиш

сладкиш със сироп

Оставете да изстине и да попие сиропа, след което поръсете отгоре с орехи и шоколад.

сладкиш с шоколад

Сервирайте добре охладен. 

Сладкиш Топеница

Можете да го гарнирате и с топка ванилов сладолед. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft