Сладкиш Мустакът на дядо - сладък вкус от старите тефтери! С хрупкави орехчета и мармалад:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сладкиш Мустакът на дядо - сладък вкус от старите тефтери! С хрупкави орехчета и мармалад:
Сладкиш Мустакът на дядо - сладък вкус от старите тефтери! С хрупкави орехчета и мармалад:
10176
Сладкиш Мустакът на дядо - сладък вкус от старите тефтери! С хрупкави орехчета и мармалад:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Рецептата за този сладкиш дойде по електронната ни поща от нашата читателка Рада. Тя го нарича " Дядов мустак " заради характерната му визия.

Всъщност представлява вкусен сладкиш от едно време - от тези, които бабите ни си записваха в тефтерче. Много лесна и проста рецепта, която много наподобява щрудел с орехи, но сгъването на кората и външният вид на сладкиша са различни. Дозата е голяма, затова най-добре пригответе половината. Опитайте, няма да сбъркате!

Сладкиш Дядов мустак

Продукти (за половин доза):

50 мл хладко прясно мляко

12 г прясна мая

2 чаени лъжички захар

1 пакетче ванилова захар

1,5 с. л. заквасена сметана

2 жълтъка

90 г масло

200 г брашно

За плънката: 

2 белтъка

75 г захар

100 г орехи

Други съставки:

мармалад или сладко по избор

за поръсване натрошени орехи. 

За глазурата:

100 г шоколад за готвене

1 чаена лъжичка олио

Начин на приготвяне на кората:  

В по-дълбок съд добавете млякото и го разбъркайте с маята с бъркалка. След това добавете захарта, ваниловата захар, 1,5 лъжица заквасена сметана, двата жълтъка и маслото.

Необходимо е маслото да престои на стайна температура, преди да го добавите към сместа. Разбъркайте добре с ръчна бъркалка, след което постепенно добавете брашното, докато се образува тесто. Тестото се получава меко и се меси, докато вече не залепва под пръстите. Ако имате нужда от още брашно, добавете по мъничко.

Омесеното тесто се разделя на 2 половини и всяка кора се разточва с размери 25 × 30 см или колкото е размерът на тавата. Поставете тестото върху хартия за печене със същия размер като тавата и го разточете.

Намажете всяка кора със сладко или мармалад. Едната кора намазахме със сладко от кайсии, а другата със сладко от череши, а отгоре ги поръсихме с натрошени орехи. Навийте на руло тестото от двете страни на кората и оставете малко място в средата, за да се види мармалада или сладкото.

руло с мармалад

Поставят се директно в тавата с цялата хартия, като ако приготвяте цяла доза, ще получите 4-5 кори. Междувременно пригответе пълнежа. Сложете двата белтъка в по-дълбок съд, след което добавете захарта. Разбийте с миксер до получаване на твърд сняг, след което комбинирайте със 100 г натрошени орехи.

Разделете сместа на две равни части, като всяка част поставете в средата на всяка кора, там където сте оставили празно място. Можете да го поставите директно с лъжица, но за да е по-чисто и равномерно използвайте кухненски шприц.

сладкиш с крем

Загладете леко крема върху всяка кора и включете фурната да се загрее на 180 градуса. Трябва много да внимавате при печенето и непрекъснато да проверявате корите. Обикновено се пекат 15 минути, но разбира се вие ​​най-добре си познавате фурната.

Докато корите се пекат, направете шоколадова глазура - разтопете шоколада с 1 супена лъжица олио и залейте с получената глазура изпечения сладкиш. Загладете добре и по желание поръсете с натрошени орехи. 

сладкиш Дядов мустак

Оставете шоколада да стегне малко, след което нарежете сладкиша. Методът на нарязване е много прост - нарязват се като руло с дебелина 2 - 3 см. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft