Харесвате ли десерти, но се опитайте да не ядете брашно колкото е възможно повече? Добре, в днешната ни рецепта изобщо няма брашно или грис. В същото време сладкишът с кисело мляко се оказва вкусен, лесен за изпълнение, бюджетен и пухкав, като облак!
И причината за това е отделното разбиване на белтъци и жълтъци. Устойчивата пяна улавя и най-малките въздушни мехурчета. Попадайки в тестото, те нямат време да се освободят и да образуват порестата му структура.
сладкиш с КИСЕЛО МЛЯКО
СЪСТАВКИ
4 яйца
400 г кисело мляко
100 г захар
50 г нишесте
кора от един лимон
1 ч.л. бакпулвер
пудра захар за декорация
форма за печене с диаметър 20 cm
ПОДГОТОВКА
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците и захарта заедно.
Към сместа добавете кисело мляко, нишесте и лимонова кора. Разбъркайте до гладка смес.
Разбийте белтъците с миксер до твърда пяна. Между другото, лимоновият сок ще помогне за ускоряване на процеса, увеличаване на обема и стабилизиране на въздушната маса. След като протеинът започне да се пени, добавете няколко капки лимонов сок или лимонена киселина на върха на ножа.
Добавете в купата кисело мляко и жълтъци. Внимателно омесете тестото с бъркалка.
Покрийте формата с пергаментова хартия. Изсипете тестото в него.
Загрейте фурната до 170 градуса. Печете за 45 минути.
По желание гарнирайте горната част на сладкиша с пудра захар.
Това е всичко, нашият десерт с кисело мляко е готов.
Добър апетит!
Парче по парче просто се топи в устата. Нямам време да режа.