6 белтъка
150 гр. захар
120 гр. кокосови стърготини
100 гр. брашно
1 бакпулвер
сокът от един лимон
щипка сол
За напояване на блата:
300 мл топло прясно мляко
2 с.л. захар
За крема:
800 мл прясно мляко
6 с.л. захар
6 жълтъка
2 пудинга ванилия (аз ползвах на д-р Йоткер)
4 с.л. брашно
250 гр. масло или маргарин
150 гр. пудра захар
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг. Постепенно се добавят захарта, брашното, кокосът, бакпулверът и лимоновият сок. Полученото тесто се прехвърля в тава с диаметър 26 см, предварително покрита с хартия за печене. Пече се на 180 градуса около 20 минути. Още горещия блат се напоява с 300 мл топло мляко, подсладено предварително с 2 супени лъжици захар.
За крема:
Отделете 200 мл от прясното мляко. В него разтворете пудинга, а останалите 600 мл мляко сложете в тенжерка на котлона и оставете да заври. Междувременно разбийте жълтъците със захарта, добавете брашното, пудинга и отделените 200 мл мляко. Разбъркайте до хомогенна смес. В горещото мляко сипете на струйка сместа, като бъркате непрекъснато с тел. Трябва да се получи гъст крем, който се оставя да изстине напълно. Отделно разбийте 250 гр. предварително размекнато масло със 150 грама пудра захар. Бийте до пухкав сняг. Към масления крем добавете лъжица по лъжица сварения крем. Бъркайте, докато се хомогенизират. Разрежете охладения блат на 2, съединете половинките с крема, след което намажете с остатъка целия сладкиш и го оставете да стегне напълно за няколко часа. Преди поднасяне украсете с бял шоколад и кокосови стърготини по желание.
Автор: lakomnik.bg