Сладкиш с пресни смокини - толкова свеж и нежен!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Сладкиш с пресни смокини - толкова свеж и нежен!
Сладкиш с пресни смокини - толкова свеж и нежен!
admin
Добавена от: admin
16971
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 кг пресни смокини
4 яйца
12 супени лъжици захар
1 ванилова захар
1/2 чаена чаша олио
1/2 чаша кисело мляко
(мерителната чаша = 180 мл)
12 супени лъжици брашно
1 бакпулвер
За глазурата:
1 пакетче готова глазура за торти (светла)
2 супени лъжици захар
250 мл вода

Ето един сладкиш с малко по-различен и интересен вкус, който се дължи на пресните смокини. Приготвянето е лесно, единствено беленето и нарязването на смокините отнема малко време. Тестото е много сочно и вкусно.

1. Смокините се измиват, обелват (добре е да бъдат малко твърди, но не прекалено) и се нарязват на кръгчета с дебелина 3-4 мм.

2. Във форма с диаметър 22-23 см и подвижно дъно на дъното се поставя хартия за печене и се подреждат половината от почистените смокини.

3. Яйцата се разбиват хубаво със захарта и ванилията - 10-15 минути, след което се добавят олиото и киселото мляко, а накрая се прибавя брашното, смесено с бакпулвера. Сместа се разбива добре, до хубаво изравняване.

4. Част от сместа се изсипва върху подредените смокини, така че да ги покрие, след което се поставя в предварително загрята фурна на 200 градуса и се пече 10 минути. След това формата се изважда от фурната и се подреждат останалите нарязани смокини, и се залива с останалата част от сместа. Пекат се на 190 градуса 20 минути, след което отгоре се поставя хартия за печене, за да не изгорят, и сладкишът се пече още 25-30 минути на 180 градуса. Проверява се с клечка дали тестото е изпечено и ако е необходимо, се допича още малко, в зависимост от фурната.

5. Веднага след като леко изстине, се обръща върху десертна чиния, хартията за печене се отстранява и се оставя да се охлади хубаво.

6. Глазурата се приготвя според инструкциите на опаковката - глазурата на прах се смесва с 2-те супени лъжици захар и 3 супени лъжици вода от 250-те мл. Водата се загрява до кипване, след което се сваля настрана и се добавя разтворената смес, след което се връща на огъня като се разбърква отново до кипване. Охлажда се 1 минута и се разпределя върху охладения сладкиш. 
След 30-ина минути сладкишът е готов за консумация.

Тъй като тестото е много сочно, пърхаво и вкусно, сладкишът може да се направи и със сухи смокини или с друг вид плодове по желание.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft