Ето един сладкиш с малко по-различен и интересен вкус, който се дължи на пресните смокини. Приготвянето е лесно, единствено беленето и нарязването на смокините отнема малко време. Тестото е много сочно и вкусно.
1. Смокините се измиват, обелват (добре е да бъдат малко твърди, но не прекалено) и се нарязват на кръгчета с дебелина 3-4 мм.
2. Във форма с диаметър 22-23 см и подвижно дъно на дъното се поставя хартия за печене и се подреждат половината от почистените смокини.
3. Яйцата се разбиват хубаво със захарта и ванилията - 10-15 минути, след което се добавят олиото и киселото мляко, а накрая се прибавя брашното, смесено с бакпулвера. Сместа се разбива добре, до хубаво изравняване.
4. Част от сместа се изсипва върху подредените смокини, така че да ги покрие, след което се поставя в предварително загрята фурна на 200 градуса и се пече 10 минути. След това формата се изважда от фурната и се подреждат останалите нарязани смокини, и се залива с останалата част от сместа. Пекат се на 190 градуса 20 минути, след което отгоре се поставя хартия за печене, за да не изгорят, и сладкишът се пече още 25-30 минути на 180 градуса. Проверява се с клечка дали тестото е изпечено и ако е необходимо, се допича още малко, в зависимост от фурната.
5. Веднага след като леко изстине, се обръща върху десертна чиния, хартията за печене се отстранява и се оставя да се охлади хубаво.
6. Глазурата се приготвя според инструкциите на опаковката - глазурата на прах се смесва с 2-те супени лъжици захар и 3 супени лъжици вода от 250-те мл. Водата се загрява до кипване, след което се сваля настрана и се добавя разтворената смес, след което се връща на огъня като се разбърква отново до кипване. Охлажда се 1 минута и се разпределя върху охладения сладкиш.
След 30-ина минути сладкишът е готов за консумация.
Тъй като тестото е много сочно, пърхаво и вкусно, сладкишът може да се направи и със сухи смокини или с друг вид плодове по желание.