4 големи яйца
2/3 чаша слънчогледово олио или друго неутрално на вкус олио
2/3 чаша сурова (тръстикова) захар
1/2 чаша овесено брашно
1/2 чаша пшеничено брашно
1/2 чаша универсално брашно
2 с.л. пресен розмарин, смлян
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
За ягодовия сос (количеството е голямо):
1,5 кг. зрели ягоди
1 чаша тръстикова захар
1/8 ч.л. сол
1-2 с.л. качествен балсамов оцет
1 цяла шушулка ванилия
Покрийте дъното на форма за печене с подвижно дъно с хартия и намазнете хартията и стените на формата. Загрейте фурната на 160 градуса.
Разбийте яйцата с олиото и захарта до гладка и въздушна смес. Разбъркайте всички видове брашно със содата, бакпулвера и солта и ги добавете към яйчената смес. Бийте с лъжица или шпатула, докато се смесят продуктите, след това объркайте вътре розмарина. Прехвърлете тестото в подготвената форма и леко потупайте формата по стените, така че сместа да слегне добре във формата и да се премахнат евентуалните въздушни мехурчета. Печете 40-45 минути, като тествате готовността с дървена клечица - трябва да излезе суха. Оставете да се охлади 10-тина минути, след това махнете пръстена на формата. По възможност оставете сладкиша да изстине цяла нощ. Поднесете с ягодов сос или сладко на вкус.
За соса: Махнете дръжките на ягодите и нарежете на половинки. Измийте много внимателно. Прехвърлете ги в тенджерка. Добавете захарта и солта. Покрийте съда с капак и сложете на умерен огън. Докато ягодите завират, разрежете ванилената шушулка по дължина с малък остър нож. Добавете към ягодите. Разбъркайте и отново похлупете, докато ягодите заврат в собствения си сос. Разбъркайте отново, намалете още котлона и махнете капака. Оставете да къкрят и бъркайте периодично. Сосът трябва да намали обема си с 1/4. Махнете го от огъня, извадете шушулката ванилия и пюрирайте с блендер, но не до гладко пюре. Добавете още захар, ако е необходимо.