500 гр. брашно
200 гр. свинска мас
200 гр. захар
3 супени лъжици мед
1 яйце
1 бакпулвер
2 супени лъжици какао
1 супена лъжица ром
Плънка:
250 гр. фурми
250 мл вода или прясно мляко
250 гр. крем (може готов сварен крем или такъв без варене) + 2 с.л. ром
120 гр. маргарин
Глазура:
150 гр. шоколад за готвене
4 супени лъжици олио
1 супена лъжица сметана
1 супена лъжица ром
Рецептата е много стара, от тефтера на баба Милена, която беше много веща и практична домакиня. Ако не искате да ползвате мас, може да замените с маргарин или масло.
Замесете тесто от брашното, свинската мас, меда, бакпулвера, рома и яйцето, и месете, докато стане гладко. Докато се загрява фурната, тестото почива 10 минути в хладилника, след това се разделя на 2 части и се разточват 2 кори, които се пекат върху хартия около 10 минути на 180 градуса. Тестото се пече бързо и още горещо е доста меко, но се втвърдява със самото охлаждане.
Плънка:
Кремът се разбива с маргарина и рома.
Фурмите се поставят с водата да къкрят 5 минути, след което се разбиват/намачкват и се смесват с крема. Получава се прекрасен пълнеж, с който се маже сладкишът и отгоре се залива с глазурата.
Тя се приготвя, като на котлона се разтопява шоколадът в олиото и се добавя сметаната. Смесват се добре и глазурата се изсипва върху сладкиша.