2 яйца
1/2 чаша кисело мляко
1/2 чаша захар
1/3 чаена чаша олио
1 1/4 чаша брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 чаша счукани орехи
Крем от кайсии:
2 супени лъжици нишесте
5-6 големи кайсии
5-6 супени лъжици захар
100 мл вода
по желание - няколко пръчици лавандула
30 гр. масло
Ванилов крем:
1 яйце и 1 жълтък
400 мл прясно мляко
30-35 гр. нишесте
5-6 супени лъжици захар
2 ванилии
30 гр. масло
1. Кайсиите се нарязват на ситно, поставят се в касерола заедно със захарта, лавандулата и 50 мл вода, и се слагат на огъня.
2. Кайсиите се варят 10-тина минути и се дръпват от огъня, за да се охладят.
3. От касеролата се изважда лавандулата и кайсиите се пасират. Ако има нужда, сместа се прецежда.
Сместа с кайсиите се оставя настрана и се приготвя блатът:
1. В един съд се поставят само белтъците и се разбиват за кратко, добавя се захарта и се разбива до плътен сняг.
2. В съда се добавят жълтъците един по един и се разбиват, докато се съединят с белтъците.
3. В съда се добавят и останалите съставки, без орехите, и се разбиват добре.
4. В тавичка 25х20 см се поставя хартия за печене и сместа за блата се прехвърля в тавичката, хубаво се разпределя и отгоре се поръсват орехите.
5. Блатът се пече на 180 градуса 20-30 минути.
6. Готовият бла се оставя да се охлади и през това време се подготвят кремовете.
Крем от кайсии:
1. Сместа от намачкани кайсии се връща на огъня.
2. В друг съд се поставят яйцата и се добавя нишестето, разбиват се, така че да няма бучки и се добавят още 50 мл вода.
3. Смлените кайсии се дръпват от огъня и в тях се добавя сместа с яйцата и нишестето, след което се разбива добре, за да не се образуват бучки.
4. Сместа се връща на огъня и се вари на крем, като малко преди края се добавя маслото и се разбърква, за да се разтопи.
5. В блата с обратния край на дървена лъжица се правят дупки и отгоре се излива горещият крем от кайсии (веднага щом се махне от огъня).
Крем ванилия:
1. 350 мл от млякото, захарта и ванилията се поставят в касерола и се слагат на огъня да се загреят.
2. В друг съд настрана се поставят яйцата и останалите 50 мл от млякото, разбиват се заедно и се добавя нишестето.
3. Нататък процедурата е като при крема от кайсии. Готовият ванилов крем се излива върху кайсиевия и се разпределя добре.
4. Сладкишът се оставя да се охлади напълно и след това се нарязва на парчета.
По желание отгоре се украсява с кайсии и ядки, а може да се залее и с шоколад.