За блата:
5 яйца
6 супени лъжици захар
120 мл олио
120 мл прясно мляко
50 грама какао
6 супени лъжици брашно
1 бакпулвер
Пълнеж:
100 гр. фурми
300 гр. бисквити
100 гр. шоколад за готвене (черен)
250-300 мл сироп от сладко по избор
100 мл прясно мляко с три супени лъжици ром за поливане на блата
малко сладко от смокини
1-2 банана
Отделят се белтъците от жълтъците и последните се разбиват с по три супени лъжици захар. В жълтъците добавяме млякото и олиото и бавно бъркаме с шпатула.
В друг съд смесваме какаото, брашното и бакпулвера. Бавно добавяме сухата смес в разбитите жълтъци като бъркаме отново внимателно с шпатула.
В разбитите белтъци бавно добавяме сместа с жълтъците и отново бъркаме бавно с шпатула.
Сместа изсипваме в малка тавичка и печем половин час на 180 градуса.
Когато блатът е изстинал, го заливаме с малко мляко и ром.
Приготвяне на пълнежа:
Почистваме фурмите от ядките и ги нарязваме. Смиламе бисквитите и ги смесваме с фурмите. Разтопяваме шоколада и също го добавяме в бисквитите. При бавно добавяне на сиропа от сладкото объркваме сместа до по-гъст пълнеж. С него намазваме блата и оставяме да се охлади за няколко часа в хладилник.
Украсяваме готовата торта с банан и сладко от смокини.