400 г брашно
250 г масло
200 г захар
4 жълтъка
1 опак. ванилия
1 ч.л. сода
250 г сладко от ягоди
1 с.л. пудра захар
3 ягоди
3 листенца мента
Време: 50 минути
Маслото на стайна температура (250 г) се разбива със захарта (200 г). Прибавят се жълтъците (4 бр) и ванилията (1 опак.) и разбиването продължава. В дълбока купа се пресяват брашното (400 г), заедно със содата (1 ч.л.), и към тях се добавя маслено-яйчената смес. Продуктите се разбиват до получаването на тесто. Тестото се разделя на две равни части. Едната част от него се поставя в малка тавичка, заглажда се и върху него се изсипва сладкото от ягоди (250 г). Отново се заглажда и внимателно се изсипва и другата част от тестото, така че да покрие сладкото. Сладкишът внимателно се заглажда с шпатула или лъжица и се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 40 минути. Десертът се осатвя да се охлади и по желание се поръсва с пудра захар и се декорира с пресни ягоди и листенца свежа мента.
Забележка: сладкото от ягоди може да се замени с друго сладко според вкуса и сезона, като се спази пропорцията на останалите продукти.