около ½ кг сини сливи
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша захар
2 яйца
около 100 мл прясно мляко
едно пакетче масло от 125 грама
1 бакпулвер
Разбийте ¾ от маслото и ¾ от захарта с миксер. Добавете бакпулвера и отново разбийте. Последователно добавете яйцата, млякото и предварително пресятото брашно и разбийте до получаване на еднородна смес.
От останалата ¼ масло и ¼ захар пригответе карамела за сладкиша, като ги сложите в тавата, в която ще печете сладкиша и ги карамелизирайте в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят. Извадете тавата в този момент, за да не загори карамелът.
Наредете върху карамела нарязаните на половинки измити сливи, като ги поставяте с разреза надолу. Върху им изсипете приготвеното тесто и изпечете сладкиша в загрятата вече на 180 градуса фурна за около 30 минути, или докато стане розов. След като изстине, обърнете сладкиша върху по-голяма тортена чиния и поднесете по желание - поръсен с пудра захар или с топка ванилов следолед, а може и с розичка сметана!
По желание към сливите може да добавите и друг плод, за обогатяване на вкуса - например пресни горски плодове или праскови!