150 гр. шоколад за готвене
25 гр. масло
1 с.л. олио
40 гр. експандиран ориз (или оризова каша с мед)
За крема;
1 пакетче желатин
100 мл прясно мляко
500 гр. прясно краве сирене
150 гр. пудра захар
1 пак. ванилова захар
2 с.л. настъргана лимонова кора
няколко капки екстракт ванилия
Покрийте тавичка или форма за печене с размери 22х30 см с хартия за печене. Разтопете шоколада на водна баня с маслото и олиото. Добавете експандирания ориз или оризова каша и бъркайте, докато получите хомогенна маса.
Изсипете желатина в купа, залейте с млякото и оставете да набъбне за 10 минути. След това внимателно разтопете на водна баня. Разбийте прясното сирене с ванилията, пудрата захар, екстракта ванилия, настърганата лимонова кора. Добавете разтопения желатин и добре разбъркайте крема.
Разпределете равномерно сместа от шоколад и ориз в приготвената тава и оставете в хладилника да стегне.
Изсипете върху шоколадовия пласт крема от сирене и заравнете. Върнете в хладилника, докато стегне и кремът.
Нарежете с остър нож на кубчета (потопете ножа в гореща вода, за да не залепва). Украсете с шоколадови стърготини.