Тесто:
5 яйца
180 гр. захар
325 гр. брашно
125 гр. масло
100 гр. шоколад
2 пакетчета ванилова захар
1 пакетче бакпулвер
0,5 чаена лъжичка лют червен пипер (смлян)
Сироп:
500 гр. захар
500 мл вода
1 портокал
Какаова глазура:
125 гр. масло
200 мл вода
100 мл прясно мляко
5 супени лъжици захар
2 супени лъжици нишесте
4 супени лъжици какао
В тази рецепта веднага се влюбваш. Нежен и вкусен сладкиш с шоколад и малко лютив привкус, който му придава загадъчност и го кара да се топи в устата. Сладкишът е залят със сироп от портокали и е покрита с какаова глазура - неустоима комбинация и перфектен вкус!
1. За тестото: Маслото, захарта и ваниловата захар се разбиват с миксер, докато се смесят. Добавят се яйцата и отново се разбиват. В сместа се добавят брашното, бакпулвера, лютия пипер и едро настъргания шоколад, и всичко отново се бие с миксер, докато сместа се обедини. Нанася се в кръгла тава с диаметър 26 см, предварително смазана с масло и набрашнена. Пече се 30 - 40 минути на 200 градуса.
2. Сироп: Водата със захарта се слагат да заврат и се добавя сокът от портокал. С горещи сироп се залива охладения блат. Сладкишът се оставя да изстине и поеме сиропа.
3. Глазура: Всички съставки за глазурата се смесват с тел за разбиване и сместа се слага да заври. След като глазурата получи необходимата плътност, се нанася върху сладкиша в тавата. Оставя се напълно да изстине и глазурата да стегне.
Сладкишът може да се поръси и с канела или със ситно настърган шоколад.