Сладкишът с праскови на Юлето - жива и здрава да е за рецептата! Става бързо, свършва още по-бързо, а колко е вкусен само:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сладкишът с праскови на Юлето - жива и здрава да е за рецептата! Става бързо, свършва още по-бързо, а колко е вкусен само:
Сладкишът с праскови на Юлето - жива и здрава да е за рецептата! Става бързо, свършва още...
5208
Сладкишът с праскови на Юлето - жива и здрава да е за рецептата! Става бързо, свършва още по-бързо, а колко е вкусен само:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Този плодов сладкиш стои записан на първа страница в тетрадката ми с рецепти и неслучайно - рецептата е от една приятелка, голяма кулинарка, с която навремето работехме заедно. Отдавна не съм виждала Юлето, но у дома често я споменаваме с добро, защото нейният сладкиш с праскови е на особена почит у всички.

Въздушен, нежен на вкус, с вкусна глазура, свежи праскови и нежни круши - идеалната хапчица към сутрешното кафенце, а гостите винаги остават очаровани! Най-хубавото е, че се приготвя бързо и лесно, а най-лошото - че свършва още по-бързо.

Няма повече да ви го хваля, а направо ще ви дам рецептата за безумно вкусния сладкиш с праскови на Юлето :

Сладкишът с праскови на Юлето

Продукти:

 

250 гр.брашно

5 яйца

200 гр. масло

210 гр. захар (160 гр. за тестото, 50 гр. за крема)

50 мл прясно мляко

1 ч.л. бакпулвер

1 пак.ванилова захар

щипка сол

около 800 гр. праскови (аз имах 700 г пресни праскови и взех 1 банан)

1 круша

400 гр.заквасена сметана

50 гр. бадеми

Приготвяне:

Ако 200 гр. захар ви се струват много, може да я намалите на 160 гр.

Нарежете прасковите наполовина, отстранете костилките и залейте с вряла вода за 2 мин., след което залейте със студена вода и ги обелете. Сложете половинките в купа и ги поръсете с малко захар (най-добре кафява) за 20 минути.

Междувременно пригответе тестото.

Разбийте мекото масло със захарта, солта и ванилията, добавете яйцата и отново разбийте добре.

След това пресейте брашното с бакпулвера, добавете млякото и прибавете сместа към тестото. Бийте с миксер.

тесто за сладкиш

Намазнете голяма дълбока правоъгълна тавичка за печене (30х25 см) (може и да я покриете с хартия за печене), изсипете вътре тестото и го разпределете на равен слой.

тесто в тавичка

Отгоре подредете прасковите, нарязани на филийки. Обелете и нарежете крушата на малки кубчета, поръсете с лимонов сок и поръсете между резенчета праскови. Печете на 180 * C за около 40 минути.

сладкиш с праскови

За крема: 2-3 минути преди сладкишът да е готов, смесете заквасената сметана със захарта (50 гр.), разбийте малко с миксер. Извадете сладкиша от фурната и веднага намажете горещия сладкиш със студената сметана.

сметанов сладкиш

След около 20 минути можете да поръсите десерта с нарязани бадеми или бадемови люспи, леко запечени на слаба фурна.

сладкиш с праскови и бадеми

Охладете малко и след това внимателно извадете от формата. Когато сладкишът напълно се охлади, го сложете в хладилника за 2-3 часа.

сладкишът с праскови на Юлето

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft