500 гр. качествен бекон
1 малка глава лук, нарязана
4-5 скилидки чесън, нарязани
1/2 чаша кафява захар
1/2 чаша сварено кафе (топло или студено)
1/4 чаша кленов сироп (или мед)
1 с.л. балсамов оцет (по желание)
1 с.л. зърнеста горчица (по желание)
Нарежете на едричко бекона и го запържете в тиган с дебело дъно. Прехвърлете го в купа с решетъчна лъжица, като отцеждате от течността. Задушете лука и чесъна в останалата в тигана мазнина за 5 минути, докато омекнат и започнат да стават златисти. Върнете бекона в тигана, добавете захарта, кафето, кленовия сироп, оцета и горчицата и гответе на среден огън около половин час, докато сместа придобие тъмно златист цвят и се сгъсти до консистенцията на конфитюр. Ако желаете, може да охладите и смелете в блендер или кухненски робот за по-фина текстура. Поднесете топло или студено.