Сладкото от кайсии е едно от най-красивите и вкусните.
Изисква малко повече време и търпение, за обелванито на кайсиите, но наистина си струва труда.
Ако решите да го направите, според количеството на кайсиите определете количеството захар и вода.
За 1 килограм кайсии - 800 гр. захар и 1 чаша вода
Приготвяне:
Кайсиите се белят, изваждат се костилките и се поставят във варна вода да престоят 2 часа. След това една по една хубаво се измиват и се поставят да се отцедят.
Докато се отцеждат, от захарта и водата се вари сироп, който ври около 15 минути, след което кайсиите се поставят в сиропа и сладкото се вари на слаб огън, докато не се сгъсти, около 30 - 40 минути, може и малко повече.
За да проверите дали сиропът е достатъчно гъст, извадете малко и оставете да се охлади. След това преценете за плътност. Докато сладкото се вари, понякога с лъжица събирайте пяната.
След като се свари, тенджерата се покрива с влажна кърпа и се оставя да се охлади. Сладкото се пълни студено в студени буркани.
Нищо по-вкусно от домашно сладко от кайсии!