Необходими продукти:
1 кг ябълки
1,200 кг захар
1 лимон
1 ч. л.
400 мл. вода
Начин на приготвяне:
Измийте ябълките и лимона. Смелете или нарежете кората на цитруса много ситно и изцедете сока.
Налейте водата в тенджера, поставете на котлона и когато заври, изсипете захарта. Бъркайте, докато се разтвори и прибавете кората от лимона. Нека сиропът се вари няколко минути и свалете от огъня.
Обелете ябълките и ги нарежете на малки парчета. Сложете ги в купа и залейте с лимоновия сок.
Прецедете сиропа през марля и го налейте в съда с плодовете. Сложете на котлона, е необходимо да заври, след което затворете с капак и оставете за 4 часа.
Следва отново да кипне и да престои още 5 часа. Повторете процедурата и прибавете канелата преди последното завиране на сместа.
Готовото сладко разпределете в бурканчета, които да са подсушени и стерилизирайте.