Пригответе сиропа: Смесете захарта в тенджерка с 4 чаени чаши вода и варете, докато захарта се стопи, а сиропът се посгъсти леко.
Пригответе тестото: размийте маята в 1 чаена чаша топла вода и оставете да се захване и да шупне. През това време пресейте брашното със солта. В средата му оформете кладенче, в което изсипете разбитите яйца и втасалата мая. Постепенно вземайте от брашното и го смесвайте с продуктите в кладенчето, докато се получи меко и лесно за работа тесто. Ако е необходимо, добавете още малко топла вода или брашно. Готовото тесто покрийте с кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си. Втасалото тесто разделете на 4 топки и от всяка разточете тънка кора. Поръсете всяка кора с разтопено масло и натрошено сирене, завийте на руло и подредете в кръг в намазана с масло и поръсена с брашно тава.
Навитата банаица покрийте с навлажнена топла кърпа и оставете да втасва на топло място, докато бухне добре. Щом втаса, пъхнете в загрята предварително на 180 градуса фурна и изпечете до зачервяване.
Още гореща залейте баницата с изстиналия вече сироп. Оставете я да престои, докато поеме добре сиропа. Поднесете студена!